/nieuws/onderzoekers-naar-diergedrag-ontvingen-een-onderzoeksbeurs-vanuit-de-dobberke-stichting
De Dr. J.L. Dobberke Stichting is opgericht in 1950 door mejuffrouw S.L. van Stolk en in 2005 ondergebracht bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De Stichting is vernoemd naar dr. J.L. Dobberke, een onderzoeker van diergedrag.
Onderzoekers die onderzoek doen op het gebied van diergedrag kunnen een aanvraag indienen van maximaal 6.000 euro ter tegemoetkoming van onderzoekskosten, kosten van studiereizen of de organisatie van symposia.
Joseph Burant, NIOO-KNAW
Inzetten van microcontrollers en sensoren voor het continu verzamelen van gedrags- en omgevingsgegevens met hoge resolutie om te onderzoeken in hoeverre omgevingsfactoren invloed hebben op individuele verschillen in nestelgedrag en voortplantingssucces van zangvogels in nestkastjes.
Mahesh Karnani, VU Amsterdam
De Dutch Automated Ethology Meeting zal de gelegenheid zijn voor het bespreken van recente, baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerde monitoring van diergedrag in levende laboratoriumomgevingen.
Sjouke Kingma, WUR
We weten nog altijd niet precies waarom sommige dieren in groepen leven en waarom ze elkaar helpen. Onderzoeken of ongunstige ecologische omstandigheden, zoals beperkte beschikbaarheid van nestgelegenheid en voedsel, ertoe leiden dat vogels socialer worden en meer gaan samenwerken.
Alexander Kotrschal, WUR
Onderzoeken van het effect van predatie op de cognitieve vaardigheden van de tiendoornige stekelbaars in het wild.
Jan Kreider, RUG
Onderzoeken wat de triggers in de nabije omgeving zijn voor sociaal broedgedrag bij de sociaal adaptieve Exoneura robusta-bij. Daarnaast, met behulp van genetische analyses, afleiden van schattingen van inclusieve fitness om de gevolgen van sociaal gedrag voor deze fitness te onderzoeken.
Esther Langen, UU
Onderzoeken of het trainen van laboratoriummuizen en -ratten voor procedures zoals injecties, bloedafname of orale sondevoeding in de praktijk werkt om deze procedures te verfijnen. Om de effecten van training te beoordelen, willen wij gedrags- en fysiologische stressindicatoren meten bij getrainde versus niet-getrainde dieren die aan een dergelijke procedure worden onderworpen.
Kevin Matson, WUR
Antropogeen lawaai kan – als gevolg van geluidsmaskering – de communicatie tussen vogels verstoren en het predatierisico voor stadsvogels zoals koolmezen vergroten. Toetsen van deze theorie door het verzamelen van metingen van eettijden en aantallen vogels bij voederplaatsen op stille en lawaaierige plekken, in combinatie met experimentele geluidsbehandelingen.
Inonge Reimert, WUR
In dit project wordt een zelf geïnitieerde, geautomatiseerde judgement bias test voor varkens ontwikkeld, samen met andere metingen van de affectieve toestand. Het gebruik van een touchscreen zou helpen om onze (toekomstige) metingen en tests van de affectieve toestand bij varkens te verfijnen.
Joana Sabino Pinto, WUR
Dit project onderzoekt welke invloed besmettelijke ziekten hebben op de partnerkeuze bij gifkikkers, teneinde inzicht te krijgen in de rol van seksuele selectie in de ontwikkeling van ziekteresistentie.
Niki Teunissen, WUR
Waarom leven veel dieren in sociale groepen? Voor een antwoord op dit evolutionaire vraagstuk moeten we begrijpen wanneer en waarom individuen bij de groep blijven in plaats van deze te verlaten om zich elders voort te planten. Toepassen van nieuwe tracking-technologieën op een sociale vogel als model om alle individuen te detecteren die de groep (proberen te) verlaten, en zo te ontdekken of de nadelen van weggaan en/of de voordelen van blijven bepalend zijn voor de ontwikkeling van het groepsleven.
Claudia Vinke, UU
Zorggedrag bij honden is onvoldoende onderzocht, maar heeft mogelijk structurele gevolgen voor het gedrag en welzijn van een hond. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan welk zorggedrag moederhonden vertonen ten opzichte van hun pups.
Nynke Wemer, RUG
Een toename van antropogene activiteit in de natuur leidt tot meer conflicten tussen mens en dier, waardoor uiteindelijk grote carnivoren kunnen uitsterven. Deze studie wil – aan de hand van het verplaatsingsgedrag – inzicht krijgen in de aanwezigheid, hoeveelheid en verspreiding van jachtluipaarden, gericht op het beheer en de bescherming van deze belangrijke diersoort door het aanwijzen van mogelijke ‘corridors van tolerantie’.
Yannick Wiegers, UU
Onderzoeken van de individualiteit van het ‘hinnikende’ stemgebruik van de zwarte slingeraap (Ateles paniscus), en met behulp hiervan een akoestische techniek ontwikkelen voor het volgen van de populatie van deze bedreigde primaten.