/nieuws/wereldwijde-vergelijking-laat-zien-bodemtransplantatie-geeft-natuurherstel-boost
In totaal 46 experimenten verspreid over zeventien landen en vier continenten laten het zien. 'Gebieden waar natuurherstel nodig is, profiteren van een behandeling met bodemtransplantatie,' zegt coördinator van het onderzoek Jasper Wubs van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Op 13 februari publiceerde het Journal of Applied Ecology de ervaringen uit de hele wereld.
Van noordelijke graslanden tot tropische bossen: het scala aan te herstellen natuur is breed op onze planeet. De roep om methoden voor natuurherstel is dan ook groot: maar wat werkt? De natuur moet op veel plekken ‘aan het infuus’: niet voor een bloedtransfusie, maar wel voor een bodemtransplantatie bijvoorbeeld. Met een gezond natuurgebied als donor.
Het klinkt goed: wat gezonde bodem met bijbehorend bodemleven en plantenzaden doneren aan een plek waar natuurherstel hard nodig is. Na deze bodemtransplantatie kan de natuur daar versneld opleven, ondersteund door een herstelde, levende bodem.
Dat het in Nederland werkt – zelfs door het strooien van een dun laagje grond van nog geen halve centimeter - hadden ecologen van het NIOO eerder al aangetoond. Maar hoe goed het werkt wereldwijd? Daar was tot nu toe weinig over bekend. Een internationaal team onder aanvoering van NIOO-expert Jasper Wubs heeft dat nu grondig uitgezocht.