/nieuws/nico-willem-hendrickx-onderscheiden-met-de-christiaan-huygens-wetenschapsprijs-voor
Maria Antonietta Loi, voorzitter van de door de KNAW ingestelde jury, overhandigde de prijs voor het onderzoek waarop Hendrickx in 2021 promoveerde aan de Technische Universiteit Delft. 'Nico was de eerste die een vlakke germanium-kwantumdot construeerde en de eerste die een qubit bediende op basis van een enkel elektronengat en universele kwantumlogica met gaten demonstreerde. Zijn proefschrift is een standaard geworden in de gemeenschap van halfgeleiderkwantumtechnologie,' aldus de juryvoorzitter.
De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg.
De prijswinnaar
Dr. Nico Willem Hendrickx (Groningen, 13 April 1994) promoveerde op 12 juli 2021 aan de Technische Universiteit Delft op het proefschrift 'Qubit arrays in germanium'. Promotor was L.M.K. Vandersypen, copromotor was M. Veldhorst. Hendrickx behaalde in 2014 een Bachelor of Science in toegepaste natuurkunde aan de Universiteit Twente. In 2017 volgde daar een master Master of Science in hetzelfde vakgebied. Aansluitend promoveerde hij in Delft cum laude op genoemd proefschrift in het vakgebied experimentele natuurkunde. Nico werkte vervolgens als postdoctoraal onderzoeker bij IBM Research in Zürich en is recent teruggekeerd naar Delft. Hij leidt daar nu een project met als doel de germaniumkwantumtechnologie verder te ontwikkelen en op te schalen.
Eervolle vermeldingen
- Elham Mohamed Tawfik Fadaly
Voor haar dissertatie: ‘Epitaxy of Hexagonal SiGe Alloys for Light Emission’, verdedigd op 16 april 2021 aan de Technische Universiteit Eindhoven.
De jury is onder de indruk van dit proefschrift vanwege de eerste demonstratie van de groei van hoogwaardige zeshoekige SiGe, die de weg opent naar de ontwikkeling van veel belangrijke opto-elektronische apparaten die in Si-elektronica zijn geïntegreerd.
- Loreta Angela Muscarella
Voor haar dissertatie: ‘Strain effects on the optical properties of lead-halide perovskites’, verdedigd op 18 januari 2022 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De jury prijst dit proefschrift vanwege de interessante reeks experimentele technieken die werd toegepast op metaalhalide perovskieten en de demonstratie van het belang van spanning in deze klasse materialen.
De jury
De jury wordt jaarlijks samengesteld door de KNAW. Voorzitter was dit jaar Maria Antonietta Loi, hoogleraar fotofysica en opto-elektronica Rijksuniversiteit Groningen. De overige leden waren Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam en Kobus Kuipers, hoogleraar nanofotonische structuren aan de Technische Universiteit Delft.
Ondersteuning
Het werk van de stichting wordt actief ondersteund door Shell, ASML en TNO, organisaties die affiniteit hebben met het werk van Christiaan Huygens en de wetenschapsgebieden waarin hij excelleerde.
Contact
Voor een toelichting op dit bericht kunt u contact opnemen met Arjen Verduijn, bestuurslid Stichting Christiaan Huygensprijs (06 54 65 08 82 of arjen@tigges.nl). Nadere informatie over de prijs vindt u op de website van de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs.