/bijeenkomsten/presentatie-cahier-2-bomen-die-langzaam-groeien-krijgen-diepe-wortels
Aan de hand van literatuur in gesprek over racisme en ongelijkheid
Avond rondom boeken en schrijvers van kleur
Op 1 oktober verschijnt het nieuwste cahier van de Akademie van Kunsten, getiteld: Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels. Ter gelegenheid van deze nieuwe publicatie gaan schrijvers, journalisten, kunstenaars en wetenschappers met elkaar in gesprek over het belang van lezen en over boeken en schrijvers van kleur.
Een avond rondom lezen en boeken, waarin centraal staat: wat hebben we aan lezen met betrekking tot ons handelen en denken? Belangrijke thematiek op deze avond is kennis over Zwarte geschiedenis, ervaring en verbeelding, met aandacht voor de infrastructuur (boekwinkels, uitgevers, archieven, journalistiek, media, festivals, leesgroepen en onderwijs) en schrijvers.
Cahier: bundeling brieven
Het nieuwe cahier komt voort uit de werkgroep met de gelijknamige titel: Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels. In deze werkgroep lezen kunstenaars en wetenschappers iedere maand gezamenlijk boeken van schrijvers van kleur.
Het cahier is een bundeling brieven over racisme en ongelijkheid, geschreven door leden van de werkgroep. Waarom is er gekozen voor deze vorm? In het voorwoord lichten Anthony Heidweiller en Liesbeth Bik toe:
“Wat kan kunst betekenen in deze complexe wereld, wordt vaak gevraagd. Dit: niet verdelen maar verbinden, de verbanden tussen alle crisissen onderkennen en herkennen, en de wereld anders, andersom misschien, denken. (...) Als je niet in aanraking komt met de verbeeldingskracht van andere ideeën, dan is het moeilijker je in te leven in een ander. Dat is waarom we lezen, schrijven, met elkaar spreken en naar elkaar luisteren.”
Programma 1 oktober
- Welkom door Liesbeth Bik, voorzitter Akademie van Kunsten
- Introductie door Anthony Heidweiller over de werkgroep Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels en het cahier
- Enkele leden van de werkgroep lezen brieven uit het cahier voor
- Paneldiscussie. Onder leiding van moderator Milouska Meulens gaan Lianne Enkhuizen, Thalia Ostendorf en Lotfi El Hamidi in gesprek over literatuur en het belang van het lezen van boeken van schrijvers van kleur.
Sprekers
- Anthony Heidweiller is operamaker, initiator van de werkgroep Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels en lid van de Akademie van Kunsten.
- Enkele leden van de werkgroep Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels, o.a. Marloes Hülsken, Liedeke Plate, Marjolein Deunk en Soemitro Poerbodipoero.
- Lianne Enkhuizen is initiator en drijvende kracht achter The Base Bookspace, een nomadische boekwinkel (on- en offline) waar de focus ligt op verhalen van Zwarte auteurs.
- Thalia Ostendorf is schrijver, vertaler en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam waar zij onderzoek doet naar Nederlandstalige Caribische literatuur. Ook is ze mede-oprichter van Uitgeverij Chaos.
- Lotfi El Hamidi is historicus en journalist, en sinds 2017 werkzaam bij NRC Handelsblad. Tussen 2018 en 2020 was hij columnist, nu is hij chef van de opinieredactie. Zijn boek Generatie 9/11. Migratie, diaspora en identiteit is door de werkgroep gelezen.
Moderator
Milouska Meulens modereert deze avond. Zij is schrijver, journalist en radio- en televisiepresentator. Ze presenteerde onder andere het NOS-Jeugdjournaal, Vroege Vogels en het eerste radioprogramma van Omroep Zwart: De Nacht is Zwart. Recent verscheen van haar hand het boek Moederland.
Praktische informatie
Dinsdag 1 oktober 2024 | Locatie: Trippenhuis, Amsterdam
- 18:30 inloop en registratie
- 19:00 start programma
- 21:00 einde programma in de zaal
- 21:00-22:00 uur receptie en gelegenheid tot napraten
Publicatie gratis
Voor het aanwezige publiek is de publicatie, ontworpen door designer Irma Boom, gratis beschikbaar om mee te nemen. Vanaf 2 oktober zal de publicatie ook online als pdf beschikbaar zijn op deze website.
Over de werkgroep
In juni 2020, kort na de moord op George Floyd, werd binnen de Akademie van Kunsten door Anthony Heidweiller het initiatief genomen om een bijdrage te leveren aan het discours over racisme en discriminatie, onder de naam Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels.
Deze werkgroep komt nu al vier jaar maandelijks, voornamelijk online, bij elkaar: wetenschappers, kunstenaars en onderwijsvernieuwers die literatuur en taal beschouwen als instrument om het gesprek over ongelijkheid op basis van huidskleur en afkomst te voeren.