/bijeenkomsten/drop-drop-over-ecologische-voetafdrukken-klimaatmodellen-en-kantelpunten
WaterSchool Cabinet of Curiosties vormt elke maand het decor voor een rondetafelgesprek met wetenschappers. In dit tweede gesprek staan getallen centraal: hoe maak je die inzichtelijk of zelfs tastbaar? Met introducties van de ontwerpers van Lab AIR en wetenschapper Marten Scheffer.
Als het gaat om klimaatverandering, worden er veelal grote getallen genoemd. Hoe kunnen we deze getallen inzichtelijk (en tastbaar) maken? We kijken niet alleen naar concepten als de watervoetafdruk, maar ook naar andere ecologische voetafdrukken. Ook kijken we naar modellen en rekenmodellen die wetenschappers opstellen en gebruiken, om te zien hoe deze individuele voetafdrukken doorberekend worden naar hele samenlevingen.
Inleiders
- Wetenschapper Marten Scheffer is aquatisch ecoloog en verbonden aan Wageningen Universiteit (WUR). Zijn onderzoek richt zich op complexe systemen en hun aanpassingsvermogen en de omslagpunten in ecosystemen.
- Lab AIR is een ontwerpstudio die zich richt op het inzichtelijk en tastbaar maken van de kwaliteit van de lucht. Eerder maakten zij SerVies, een servies geglazuurd met fijnstof dat geoogst wordt in steden. Op dit moment werken zij aan Taste the Air, een serie installaties waarbij de CO2-consumptie per hoofd van de bevolking bij bepaalde acties inzichtelijk gemaakt wordt met ballonnen van verschillende groottes gevuld met CO2.
- Jurgen Bey, kunstenaar/ontwerper, lid van de Akademie van Kunsten en oprichter Studio Makkink & Bey.
- Moderator Mingus Janssen, schrijver, curator, ontwerper en oprichter van de Non-Human Newspaper.
Praktische informatie
Dit gesprek is in het Engels en vindt plaats in het Trippenhuis. Per rondetafelgesprek is plaats voor maximaal 15 deelnemers. Deelname staat open voor leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten. Zij kunnen zich aanmelden. Ook andere specialisten die een bijdrage willen leveren aan het gesprek, kunnen zich aanmelden met een verzoek tot deelname.