/nieuws/descartes-huygensprijs-2021-voor-onderzoek-naar-willem-iii-en-hiv
De Franse historicus Charles-Édouard Levillain, onderzoeker van de 17e-eeuwse stadhouder-koning Willem III en de Nederlandse Gouden Eeuw, en de Nederlandse biofysicus Maike Hansen die het gedrag van hiv bestudeert, ontvangen de Descartes-Huygensprijs 2021.
Zij krijgen de prijs voor hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse onderzoekssamenwerking. De prijs van € 23.000 per laureaat stelt hen in staat deze samenwerking te intensiveren. De feestelijke uitreiking is in het voorjaar van 2022 bij de Académie des Sciences-Institut de France in Parijs.
Charles-Édouard Levillain (1971) is hoogleraar vroegmoderne en moderne Britse geschiedenis aan de Université de Paris/CNRS Laboratoire des Recherches sur les Cultures Anglophones in Parijs. Zijn belangrijkste expertise ligt op het gebied van de vroegmoderne politieke en diplomatieke Anglo-Frans-Nederlandse betrekkingen.
Levillain zal in opdracht van de Franse uitgever Perrin een biografie schrijven over stadhouder-koning Willem III (1650-1702). Hiervoor doet hij de komende jaren historisch onderzoek in Nederland, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. De biografie zal zich niet alleen op de wetenschappelijke wereld richten, maar ook beschikbaar zijn voor een breder publiek.
Al sinds 2002 werkt Levillain samen met onderzoekers aan de Universiteit Utrecht. Zij lanceerden The Williamite Universe, een internationaal netwerk van wetenschappers die werken aan de geschiedenis van Europa rond 1700. Een groot deel van Levillains publicaties gaat over de geschiedenis van de late Nederlandse Gouden Eeuw.
Maike Hansen (1989), universitair docent biofysica aan de Radboud Universiteit, ontvangt de prijs voor haar onderzoeksproject naar het gedrag van hiv bij virale latentie. Virale latentie bij hiv zorgt ervoor dat het virus zich versmelt met de kern van gastheercellen en daardoor onderdeel wordt van het normale replicatieproces van die cellen. Haar onderzoeksresultaten zijn mogelijk cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen van hiv.
Door de prijs zal Hansen haar samenwerking met onderzoekers aan het Institut Cochin (Parijs) kunnen versterken. Samen zullen zij de nieuwe technologie die Hansen en haar team ontwikkelden verder uitwerken. De technologie maakt het mogelijk RNA-moleculen en eiwitten in afzonderlijke cellen te bestuderen. Hierdoor ontstaat een betere kijk op genregulatie en genexpressie die een cruciale rol spelen bij (latente) hiv-infecties.
Over de Descartes-Huygensprijs
De jaarlijkse Descartes-Huygensprijs is in 1995 ingesteld door de Franse en Nederlandse regering. De prijs is bestemd voor excellente wetenschappelijk onderzoekers die een bijdrage leveren aan de Nederlands-Franse wetenschappelijke samenwerking. Académie des Sciences-Institut de France selecteert een laureaat uit Nederland; de KNAW kiest de Franse laureaat. Het aan de prijs verbonden geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.