/activiteiten/mingler-netwerk/mingler-scholarship
Stimuleren van projecten en onderzoek van kunst en wetenschap
In de afgelopen jaren werd het Mingler Scholarship toegekend aan een samenwerkende wetenschapper en kunstenaar. Zo maken De Jonge Akademie en Akademie van Kunsten een samenwerking mogelijk buiten de disciplines: realiseer samen plannen die verder reiken dan de kennis en verbeelding van het individu - met behoud van individuele kwaliteiten en eigenaardigheden.
Met het Scholarship krijgen startende kunst en wetenschap-samenwerkingen (binnen en buiten het Mingler-netwerk) een eerste financiële stimulans. Het Scholarship stimuleert interactie en synergiën in wetenschappelijk en artistiek onderzoek.
Het Scholarship is bedoeld voor kunstenaars en wetenschappers die samen een onderzoeksproject willen starten. Alleen samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers komen hiervoor in aanmerking.
Omvang van het Scholarship
Het Scholarship bestaat uit een bedrag van € 10.000 (tienduizend euro) per duo beschikbaar gesteld door Niemeijer Fonds.
Veelgestelde vragen
Lees via de link hieronder veelgestelde vragen over Mingler Scholarship.
Aanmelden
Er wordt één beurs toegekend aan een duo. De eerstvolgende Mingler Scholarship wordt naar verwachting in 2025 beschikbaar gesteld.
Aanmelden doe je door als kunstenaar en wetenschapper samen een plan in te dienen voor een onderzoek via het aanmeldformulier. Dit aanmeldformulier wordt t.z.t. opengesteld en is beschikbaar op deze pagina.
Kunstenaar/ontwerper Pei-Ying Lin en wetenschapper Yi-Ching Huang krijgen de Mingler Scholarship voor hun project ‘Field Guide to the Artificial Intelligence Bestiary'. Lin en Huang onderzoeken hoe zij AI-modellen kunnen vatten in een modern bestiarium, waarin zij de modellen benaderen als onbekende organismes. Hiervan maken zij een interactieve ‘veldgids’ die in maart 2024 verschijnt.
Welke invloed hebben acrobatiek en jongleren op de belevingswereld van baby’s? En hoe zit het met het gevoel voor humor van dit jonge publiek? Dit zijn twee van de onderzoeksvragen die Emilie Weisse en Sabine Hunnius stellen in hun project Be Kind.
Beeldend kunstenaar Marion Lasserre en endocrinoloog Patrick Rensen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kregen in 2021 het Mingler Scholarschip voor hun onderzoek Chorea Symbiotica, over de invloed van lichaamsbeweging op darmmicrobiotica.
Beeldend kunstenaar Marlies Vermeulen en hoogleraar filosofie van de gezondheidszorg Klasien Horstman ontvingen het Mingler Scholarship 2020 voor onderzoek naar grensactiviteit van virussen en bacteriën door middel van cartografie.
Beeldend kunstenaar Antye Guenther en neurowetenschapper Alexander Sack ontvingen in 2019 het eerste Mingler Scholarschip voor hun project getiteld 'How to imagine complex brain patterns – a speculative manual'
Reglement
Download hieronder het reglement van de Mingler Scholarship. Deze is alleen beschikbaar in het Engels.