/bijeenkomsten/interscience-de-jonge-akademie-fout-over-het-maken-van-fouten
Iedereen maakt wel eens fouten, maar wat is een fout eigenlijk? Op dinsdag 22 november organiseert De Jonge Akademie een bijeenkomst waarin drie wetenschappers en een kunstenaar naar het concept ‘fout’ kijken.
Wat gebeurt er in ons hoofd als we ons vergissen? Is een fout maken altijd slecht, of soms juist productief? En waarom zijn fouten in een kunstwerk juist goed? Een interdisciplinair gesprek over fouten, vanuit de filosofie, informatica, hersenwetenschap en fotografie.
Sprekers
- Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie, Universiteit Leiden – Foutje? Bedankt! Hoe ons brein omgaat met fouten, negatieve feedback, onzekerheid en andere nuttige signalen
- Han Thomas Adriaenssen, universitair hoofddocent geschiedenis van de filosofie, Rijksuniversiteit Groningen – Goede Fouten. Biologie en Filosofie in de Zeventiende Eeuw
- Jan Dirk van der Burg, fotograaf, voormalig Fotograaf des Vaderlands – Fouten des Vaderlands
- Cynthia Liem, universitair hoofddocent transdisciplinaire datawetenschap en verantwoorde AI-inzet, Technische Universiteit Delft – Waarom fouten vermijden contraproductief is (in muziek, AI en wetenschap)
InterScience
InterScience van De Jonge Akademie is een reeks symposia waarbij een onderwerp vanuit verschillende disciplines wordt belicht. Tijdens de bijeenkomsten geven alfa-, bèta-, gammawetenschappers én kunstenaars hun visie op een actueel thema. De symposia hebben als doel om de meerwaarde van een interdisciplinaire benadering te laten zien.
Over De Jonge Akademie
De Jonge Akademie is een platform van onderzoekers uit verschillende disciplines die zich bewezen hebben in hun vak. Zij organiseert activiteiten op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap en maatschappij. Lees meer op de website van De Jonge Akademie.