/nieuws/drie-toekenningen-voor-kennisdeling-medisch-wetenschappelijk-onderzoek-door-knaw-van-walree
Drie medisch-wetenschappelijke onderzoekers ontvangen een financiële bijdrage uit het KNAW Van Walree Fonds voor het realiseren van activiteiten die op innovatieve wijze (duurzame) kennisdeling tussen vakgenoten mogelijk maken. Joyce Browne (Universitair Medisch Centrum Utrecht), Malon Van den Hof (Amsterdam Universitair Medisch Centrum/Centraal Bureau voor de Statistiek ) en Veerle Heesters (Leids Universitair Medisch Centrum) ontvangen ieder een bijdrage van maximaal 10.000 euro.
Joyce Browne
Joyce Browne is onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en richt zich op het wereldwijd verkleinen van gezondheidsongelijkheden, bijvoorbeeld door onderzoek naar het verbeteren van de gezondheid van zwangere vrouwen of het bewerkstelligen van eerlijkere, internationale samenwerkingsverbanden. Het KNAW Van Walree Fonds levert een financiële bijdrage voor het realiseren van regionale ‘hubs’ in lage- en middeninkomenslanden als onderdeel van het tweejaarlijkse European Congress on Global Health met dit jaar het thema planetary health. De hubs vormen een relatief nieuwe manier om onderzoekers uit de hele wereld te betrekken bij het congres, en richten zich met name op onderzoekers op het gebied van mondiale gezondheid, planetaire gezondheid en tropische geneeskunde.
Malon Van den Hof
Malon Van den Hof is postdoctoraal onderzoeker bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In haar onderzoek verdiept zij zich in de relatie tussen omstandigheden die vroeg in het leven plaatsvinden, en de gezondheid op latere leeftijd. Door het nemen van preventieve maatregelen in het vroege leven wil zij de volksgezondheid verbeteren. Middels een financiële bijdrage voor een kick-off symposium en het inrichten van een digitale leeromgeving helpt het fonds haar bij het opzetten van een CBS-community. Het CBS verzamelt registerdata van 17 miljoen mensen in Nederland, maar op dit moment ontbreekt er bij veel onderzoekers de juiste kennis om deze data te gebruiken voor onderzoek. Door deze enorme schat aan data op verantwoorde wijze in te zetten in wetenschappelijk onderzoek kan het een waardevolle bijdrage leveren in het op lange termijn bijdragen aan de volksgezondheid.
Veerle Heesters
Promovendus Veerle Heesters bij het Leids Universitair Medisch Centrum doet onderzoek naar videoreflectie. Dit is een waardevolle methode voor kwaliteitsverbetering van zorg, waarbij artsen en verpleegkundigen samen kijken naar real-time video-opnames van acute procedures om handelingen te evalueren. Videoreflectie van real-life zorg brengt lokale expertise letterlijk in beeld, zodat men in detail kan leren over bepaalde procedures. Met behulp van de bijdrage zal Heesters een online toolbox ontwikkelen waarmee het voor andere afdelingen makkelijker wordt om videoreflectie te implementeren. De uitwisseling van kennis via videoreflectie kan niet alleen een potentiële bijdrage leveren in het verminderen van reisbewegingen, maar biedt ook voordelen voor zorgteams die niet de middelen hebben om lokale expertise in het buitenland op te halen.
Interviews
Waarom is het onderzoek van deze wetenschappers belangrijk en waarom zijn de gefinancierde activiteiten innovatief?