/nieuws/witte-stof-van-ms-brein-laat-al-afwijkingen-zien-nog-voor-ontstekingen-tot-uiting-komen
Patiënten met MS laten structurele afwijkingen zien in hun witte stof, nog voor er MS-ontstekingen ontstaan. Dit blijkt uit een nieuwe gezamenlijke studie van het Nederlands Herseninstituut (NIN) in Amsterdam en het Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences in Göttingen (MPI). Kan deze bevinding een target zijn voor een nieuwe behandeling om nieuwe MS-ontstekingen te voorkomen?
Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel. Zowel bij vroege als bij gevorderde progressieve MS ontstaan er laesies in de witte stof van het brein. Laesies zijn de ontstekingsplekken waar de myeline wordt afgebroken en opgenomen wordt door microgliacellen (de immuuncellen van ons brein). Maar zien we al iets in het weefsel nog voordat deze ontstekingsplekken ontstaan?
Om antwoord te geven op deze vraag hebben Aletta van den Bosch van het onderzoeksteam van Inge Huitinga (NIN) samen met Wiebke Moebius (MPI) gekeken in humane post-mortem hersenen van MS-patiënten en controles die gedoneerd zijn aan de Nederlandse Hersenbank. Hun focus was in het bijzonder op de zogeheten ‘normaal ogende witte stof’. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit plekken die er nog normaal uitzien, en waar nog geen laesies zijn ontstaan. Hoe kan het dat mensen met MS hier later wel laesies gaan ontwikkelen en mensen zonder MS niet?