/bijeenkomsten/de-helende-kracht-van-poezie
Op 12 februari vindt de tweede bijeenkomst plaats in de reeks Poëzie en Wetenschap. Deze avond onderzoeken we de helende kracht van de poëzie, zowel voor het individu als voor de samenleving.
Poëzie en genezing
Waar liggen de raakvlakken tussen poëzie en gezondheid? En welke rol kan poëzie hebben voor mensen bij ziekte, herstel of genezing? Fysiek en mentaal leed wordt vaak in metaforen uitgedrukt, en goede dokters nemen die beeldtaal serieus. In geval van maatschappelijke trauma’s, zoals een natuurramp of oorlog, kan poëzie bijdragen aan verwerking daarvan.
Sprekers
Dichter en psychiater Yasmin Namavar opent de reeks van sprekers. Hoogleraar Iraanse en Perzische Studies Asghar Seyed-Gohrab zal ingaan op de connecties tussen geneeskunde en poëzie in de Perzische literatuur van de Middeleeuwen. Dichter des Vaderlands Babs Gons treedt op, evenals haar voorganger dichter Anne Vegter. Onder leiding van classica Tazuko van Berkel gaan zij vervolgens in gesprek met elkaar en met de zaal. De avond wordt kort ingeleid door dichter en classicus Piet Gerbrandy.
Programma
- 19:00 Inloop
- 19:30 Start programma
- 21:00 Einde programma, receptie
- 21.30 Einde
Locatie: Trippenhuis Amsterdam
Livestream: deze bijeenkomst is ook live online te bekijken
Over de reeks Poëzie en Wetenschap
Was er ooit een tijd dat men in kunst en wetenschap dezelfde taal sprak? En waar liggen er raakvlakken tussen deze verschillende disciplines? Op initiatief van Piet Gerbrandy organiseert de Akademie van Kunsten drie avonden waarop onderzocht wordt in hoeverre de talen en methoden van poëzie en wetenschap elkaar overlappen en elkaar zouden kunnen bevruchten.
Drieluik
De eerste editie De Raakvlakken tussen wiskunde en poëzie vond plaats op 27 november. De derde avond in deze reeks zal gaan over de raakvlakken tussen poëzie en biologie, op 9 april.
Het verhaal uit het Bijbelboek Genesis vertelt van de toren van Babel, die door mensen gebouwd werd om te reiken tot aan de hemel. Deze hoogmoed ging in tegen de wil van God, en daarom strafte hij de bouwende mensen door hen te veranderen in verschillende volken die zich verspreiden over de wereld en verschillende talen spreken.
Pieter Brueghel I schilderde de toren van Babel omstreeks 1560, het werk is onderdeel van de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.