/bijeenkomsten/klimaat-van-alle-kanten-intergenerational-climate-crimes-act
Ons huidige juridische system faalt in het vervolgen van transnationale bedrijven en staten als klimaatcriminelen, ondanks hun ecocidale impact. 'The Intergenerational Climate Crimes Act', ontwikkeld door de Indiase advocaat, academicus en onderzoeker Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal, omvat een nieuw juridisch raamwerk voor klimaatrechtvaardigheid toegepast op klimaatmisdrijven die zouden zijn gepleegd door Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat.
Het leidende juridische document van dit klimaattribunaal is The Intergenerational Climate Crimes Act, opgetekend door D’Souza. In plaats van de focus te leggen op 'rechten' richt dit document zich op wederzijdse afhankelijkheid (interdependency): als men een rivier schaadt, dan schaadt men niet alleen het leven van de rivier zelf, maar dat van alle mensen, dieren en planten die in wederzijdse afhankelijkheid met de rivier leven. Rechten zijn dus nooit individueel of te reduceren tot privébezit: ze zijn wederzijds afhankelijk en intergenerationeel.
Tijdens deze bijeenkomst zullen de leidende principes van The Intergenerational Climate Crimes Act worden geïntroduceerd, gevolgd door het voorlezen van de vonnissen betreffende de zaken die in de CICC zijn gevoerd tegen Unilever, ING, Airbus, en de Nederlandse staat. Genodigde sprekers zullen reageren op dit alternatieve juridische raamwerk, en de uitdagingen bediscussiëren van het tot stand brengen van nieuwe transformatieve juridische verbeeldingen te midden van de zesde massa-uitsterving.
De bijeenkomst is samengesteld door de Akademie van Kunsten in samenwerking met Jonas Staal en Framer Framed, Amsterdam op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor de maandelijkse webinarserie Klimaat van alle Kanten.