/bijeenkomsten/klimaat-van-alle-kanten-klimaat-en-gezondheid
Dat het klimaat aan het veranderen is door de ophoping van broeikasgassen in de atmosfeer, is inmiddels algemeen bekend. Minder bekend is dat deze veranderingen ook een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen – volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs dé belangrijkste gezondheidsdreiging van de eenentwintigste eeuw.
Wat zijn de effecten van klimaatverandering op onze gezondheid? Moeten we ons inderdaad zorgen maken? En wat is de bijdrage van de gezondheidszorg zelf aan de klimaatverandering? Kan van patiënten gevraagd worden hun ecologische voetafdruk te verkleinen? Tijdens dit webinar gaan verschillende experts in op deze en andere vragen over de relatie tussen klimaatverandering en gezondheid.
Met:
- Johan Mackenbach, emeritus hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg, Erasmus MC, Klimaatverandering en gezondheid: ramp, catastrofe of apocalyps?
- Vera Araújo-Soares, hoogleraar Health Psychology & Planetary Health, Universiteit Twente, Should health care patients be persuaded to reduce their ecological footprint? Lezing in het Engels
- Diederik Gommers, hoogleraar intensive care, Erasmus MC, Verduurzaming van de gezondheidszorg: wat moet daarvoor gebeuren?
Vragen en discussie onder leiding van Richard van de Sanden, hoogleraar toegepaste natuurkunde, Technische Universiteit Eindhoven en co-voorzitter van de KNAW Klankbordgroep Klimaat.
Klimaat van alle kanten
De KNAW houdt maandelijks een webinar met wetenschappelijke inzichten uit een breed palet aan wetenschapsgebieden. In dit zesde webinar in de reeks Klimaat van alle kanten, staan experts en wetenschappers onder andere stil bij de vraag hoe de mensheid zich effectief kan aanpassen, gezien de ongelijke risicoverdeling over sectoren en regio's, kleine effecten en aanpassingslimieten.