/fondsen-en-prijzen/bob-pinedo-cancer-care-award
De Bob Pinedo Cancer Care Award wordt toegekend aan een onderzoeker (of een team van onderzoekers) die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt op het gebied van (translationeel) wetenschappelijk onderzoek naar kanker alsmede de zorg voor kankerpatiënten. De laureaat ontvangt een geldbedrag van €100.000,- te besteden aan onderzoek en een bronzen sculptuur.
Vakgebieden
Oncologie
Voor wie?
Een onderzoeker (of een team van onderzoekers) in Nederland of daarbuiten die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt op het gebied van (translationeel) wetenschappelijk onderzoek naar kanker alsmede de zorg voor kankerpatiënten en naar verwachting de komende jaren op het genoemde gebied als onderzoeker (of als team van onderzoekers) zal excelleren.
Wie kan nomineren?
Individuele wetenschappers en onderzoeksorganisaties.
Over Bob Pinedo en de award
De Bob Pinedo Cancer Care Award wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan (een) excellente internationale kankeronderzoeker(s). De prijs is vernoemd naar de befaamde Nederlandse kankeronderzoeker en oprichter van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Bob Pinedo. De prijs is ingesteld door vrienden van Pinedo – vertegenwoordigd door de Stichting Bob Pinedo Cancer Care Award – bij gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar medische oncologie.
John Haanen, pionier op het gebied van kankerimmunotherapie, krijgt dit jaar de Bob Pinedo Cancer Care Award toegekend. John Haanen ontvangt op 21 november 2024 de Bob Pinedo Cancer Care Award 2024 voor zijn meer dan twintig jaar durende inzet en innovatie in immuun-oncologie, een gebied dat de afgelopen 15 jaar de belangrijkste doorbraak in de behandeling van kanker heeft gebracht. Samen met een nieuwe generatie klinische onderzoekers heeft John Haanen een nieuwe therapeutische benadering ontwikkeld die het immuunsysteem in staat stelt om kankercellen effectiever aan te vallen. De belangrijkste prestatie van Haanen is de ontwikkeling van een zogenaamde tumor-infiltrerende lymfocytentherapie (TIL) voor melanomen. TIL is een kankerbehandeling waarbij de eigen immuuncellen van de patiënt, die vanuit de tumor zijn verzameld, worden versterkt en teruggegeven om de kanker effectiever te bestrijden. Deze therapie heeft in meerdere onderzoeken na slechts 4-6 weken behandeling indrukwekkende resultaten aangetoond: het heeft geleid tot een betere overleving zonder terugkeer van kanker en een verbeterde kwaliteit van leven voor de patiënten.
'Onderzoek doe je nooit alleen'
John Haanen: 'Het ontvangen van de Bob Pinedo Cancer Care Award is een ongelofelijk grote eer voor mij, maar tevens ook voor het team van onderzoekers en dokters met wie ik de afgelopen decennia heb samengewerkt. Onderzoek doe je nooit alleen. Op dit moment zijn we bezig om beter te begrijpen hoe TIL precies werkt en of we de behandeling nog beter kunnen maken. Dat is kostbaar onderzoek en daarvoor is het prijzengeld een prachtige toepassing.'
Meer over John Haanen
John Haanen is werkzaam als internist/oncoloog en teamleider bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam. Daarnaast is hij als hoogleraar translationele immunotherapie van kanker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en hoofd van de melanoomkliniek in het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois te Lausanne.
Lees op de website van het Antoni van Leeuwenhoek meer over zijn onderzoek
De Franse oncologe Laurence Zitvogel onderzoekt al dertig jaar het verband tussen het immuunsysteem en het succes van therapieën om kanker te bestrijden. Zo ontdekte zij onder meer dat micro-organismen in de darm de effectiviteit van de behandeling van kanker beïnvloeden. Voor haar baanbrekende wetenschappelijke werk op dat gebied en haar gedreven inzet om daarmee de behandeling van en de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren, ontvangt zij dit jaar de Bob Pinedo Cancer Care Award.
Meer over Laurence Zitvogel
Laurence Zitvogel (Suresnes, 1963) is hoogleraar Immunobiologie aan de Université Paris-Saclay en wetenschappelijk directeur van het Clinicobiome-programma van het kankerinstituut Gustave Roussy in de Parijse voorstad Villejuif. Dit medisch-wetenschappelijk programma onderzoekt hoe microbiotica de werking van kankerbehandelingen beïnvloeden. Al sinds begin jaren negentig wijdt Laurence Zitvogel zich aan onderzoek op het snijvlak van oncologie, immunologie en immuuntherapie, eerst aan de University of Pittsburgh (VS) en daarna bij Gustave Roussy.
Zij is een gepassioneerd onderzoeker, die een wetenschappelijke drive combineert met zorg voor patiënten en het begeleiden van een groot aantal studenten en postdocs. Zij is (co-)auteur van meer dan vijfhonderd publicaties en is een van de meest geciteerde onderzoekers op haar vakgebied. Ze ontving diverse wetenschappelijke prijzen en is benoemd tot Officier in de Franse ‘ordre de la Légion d’honneur’ en lid van de Franse l'Académie nationale de médecine. Bovendien is zij actief in het samenvoegen van meer fundamentele en klinische onderzoeksgroepen en organiseert zij met regelmaat (internationale) bijeenkomsten om wetenschappers binnen en buiten de EU op haar vakgebied bij elkaar te brengen
Jesús San Miguel ontving de KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award 2020. Hij ontdekte dat vroegtijdige behandeling de overlevingskans van patiënten met multipel myeloom, een agressieve vorm van bloedkanker, aanzienlijk verbetert. Ook speelde Jesús San Miguel een bepalende rol bij de introductie van een reeks medicijncombinaties die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit het standaardpakket van de behandeling.
Meer over Jesús San Miguel
Jesús San Miguel (Almarza, Spanje, 1953) is een inspirerende spreker en een gepassioneerd arts die zich inzet voor de patiënt en de medische gemeenschap. Zijn wetenschappelijke werk is gepubliceerd in toonaangevende medische tijdschriften. Hij ontving verschillende wetenschappelijke en maatschappelijke onderscheidingen voor zijn werk in het veld van myelomen. Jesús San Miguel is sinds 2013 Professor of Medicine en Director of Medical and Translational Research aan de Universiteit van Navarra, Spanje.
Martine Piccart heeft de Bob Pinedo Cancer Care Award 2018 ontvangen voor haar toonaangevende wetenschappelijke bijdragen aan de behandeling van borstkanker en haar veelzijdige educatieve en maatschappelijke bijdragen aan het klinisch kankeronderzoek.
Met het in 1996 door haar opgerichte netwerk van de Breast International Group (BIG) – waarvan Koningin Mathilde van België erevoorzitter is – leverde Piccart een belangwekkende maatschappelijke bijdrage aan het kankeronderzoek. Dit unieke internationale netwerk omvat meer dan vijftig onderzoeksgroepen waarin topwetenschappers samenwerken uit de medische oncologie, chirurgie, radiologie, medische beeldvorming, pathologie, moleculaire biologie en biostatistiek. De hieruit voortgekomen internationale biobank met nauwkeurig gekarakteriseerde tumormonsters legt een basis voor talrijke onderzoeksprojecten en biedt kansen voor toekomstig
Meer over Martine Piccart
Martine Piccart (Brussel, 1953) wordt gezien als een stimulerend rolmodel voor veel (jonge) vrouwelijke medici en wetenschappers. Naast haar werkzaamheden als wetenschappelijk onderzoeker was ze de eerste en, tot nu toe, enige vrouwelijke voorzitter van drie grote Europese vakorganisaties binnen het kankeronderzoek: de European Society of Medical Oncology (ESMO), European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en European CanCer Organisation (ECCO).
Haar werk is gepubliceerd in prominente tijdschriften en wordt veelvuldig geciteerd. Zij is vanwege haar gezaghebbende wetenschappelijke en educatieve kwaliteiten een gerespecteerd en veel gevraagd spreker op wetenschappelijke conferenties. Zij ontving verscheidene onderscheidingen vanwege haar betekenis voor het kankeronderzoek. Martine Piccart is wetenschappelijk directeur van het Jules Bordet Kankerinstituut in Brussel.
De KNAW kent de KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award 2016 toe aan de Amerikaanse kankeronderzoeker Bert Vogelstein. Het is de eerste keer dat de KNAW deze prijs toekent.
In de jaren tachtig verhelderde Vogelstein het genetische mechanisme achter het ontstaan van kanker. Nu werkt hij aan kankermedicijnen die gebruikmaken van het immuunsysteem van de patiënt. Ook ontwikkelt hij genetische tests die kanker vroeg opsporen.
Meer over Bert Vogelstein
Bert Vogelstein (Baltimore, Verenigde Staten, 2 juni 1949) is directeur van het Ludwig Center for Cancer Genetics and Therapeutics bij het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center en Clayton professor of Oncology and Pathology aan de Johns Hopkins University in Baltimore.
Vogelstein studeerde summa cum laude af in de wiskunde en stapte over naar de geneeskunde toen hij tijdens een extra zomerstage bij een kankeronderzoeker ontdekte dat hij in de geneeskunde zijn passie beter kwijt kon.
Vogelstein schreef mee aan ruim vijfhonderd wetenschappelijke publicaties en meer dan honderd octrooien. Hij is een van de meest geciteerde wetenschappers ter wereld en ontving tientallen prijzen waaronder in 2013 de Breakthrough Prize in Life Sciences. Vogelstein is onder andere lid van de National Academy of Sciences en de European Molecular Biology Organization.