Path

/nieuws/faces-science-breidt-uit-twaalf-jonge-wetenschappers-gaan-schrijven-en-vertellen-over-hun

Introduction

Hoe ziet je leven eruit wanneer je een beginnende wetenschapper bent? Voor de tiende maal zijn twaalf talentvolle promovendi geselecteerd om verslag te doen van hun dagelijks werk en leven. 

Publish date
Components
Content

Ze doen onderzoek naar onderwerpen als: de invloed van het Nederlands bewind op het religieuze leven in Nederlands-Indië, hoe je middelbare scholieren leert om gezond en duurzaam te eten, het gebruik van kunstmatige intelligentie bij bestraling van hersentumoren en wat het DNA van salamanders zegt over de evolutie.

Op Facesofscience.nl bloggen tientallen promovendi over hun onderzoek, de wetenschap in het algemeen en hun leven als wetenschapper. De blogs zijn interessant voor iedereen die wil weten hoe wetenschap werkt in de praktijk. Ze geven daarnaast een realistisch beeld van de wetenschap aan studenten die moeten beslissen of ze in de wetenschap verder willen, en aan leerlingen uit 5 en 6 vwo die voor een studiekeuze staan.

Content

Twaalf nieuwe Faces of Science

Sara Lynn Blanken, medische microbiologie, Radboudumc 
In Nederland vinden we muggenbeten vooral vervelend, maar elders kunnen ze ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Tropische muggensoorten kunnen malaria, een dodelijke infectieziekte, doorgeven van mens op mens. Sara onderzoekt wat deze overdracht beïnvloedt, met als doel de verspreiding van malaria zoveel mogelijk te voorkomen.

Nozizwe Dube, rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht
Een veronderstelling in wetgeving tegen discriminatie en bij rechters is dat mensen gediscrimineerd worden op basis van één persoonlijk kenmerk. In werkelijkheid worden mensen soms gediscrimineerd op meerdere gronden tegelijkertijd, zoals bij vrouwen met een migratieachtergrond of vrouwen met een beperking. Nozizwe zoekt oplossingen om dergelijke ‘intersectionele discriminatie’ een plaats te geven in de rechtspraak, wetgeving tegen discriminatie, en gelijkheidsbeleid.

Gwendolyn Koops-Geuze, criminologie, Erasmus Universiteit Rotterdam
Veel criminele jongeren in Nederland krijgen een taakstraf. Ze moeten dan onbetaald werkzaamheden verrichten of een programma gericht op gedragsbeïnvloeding volgen. Gwendolyn onderzoekt of dit het gewenste effect heeft. Vallen taakgestrafte jongeren terug in de criminaliteit? Wat is de uitwerking van de straf op hen?

Marte Sophie Meessen, kunstgeschiedenis, Radboud Universiteit 
Lopen, balanceren of springen: in veel oude kunst worden dit soort zwaartekrachteffecten als vanzelfsprekend ervaren. Het begrip van het natuurkundige fenomeen veranderde echter door de tijd heen. Marte Sophie onderzoekt hoe zwaartekracht werd geduid en verbeeld in zeventiende-eeuwse kunst, kort voordat Newton zijn theoretische onderbouwing publiceerde.

Anouk Mesch, gezondheids- en voedingswetenschappen, onderwijskunde, Wageningen University & Research
Wat wij dagelijks eten beïnvloedt onze gezondheid, het milieu en het klimaat. Onze voedingskeuzes kunnen dus een positief effect hebben. Duurzaam en gezond eten is echter niet altijd even gemakkelijk. Anouk onderzoekt hoe we middelbare scholieren hierbij kunnen ondersteunen. Want jong geleerd is oud gedaan.

Esther Nieuwenhuizen, publiek management, Universiteit Utrecht
Volgen mensen sneller een advies van de politie op als zij weten hoe het onderliggende algoritme werkt, of waarom het juist dat advies geeft? Kan een algoritmeregister een rol spelen in de bewustwording over het gebruik van algoritmen bij de politie? Esther onderzoekt of en hoe openheid over algoritmen kan bijdragen aan het vertrouwen erin. 

Rukayyah Reichling, antropologie, islamstudies, geschiedenis, Universiteit van Amsterdam
Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Ooit was het een kolonie van Nederland. Welke invloed hadden de Nederlanders op het religieuze leven, met name op de bedevaart naar Mekka? Rukayyah bestudeert foto’s, film- en geluidsopnames die destijds van de pelgrims en van de heilige stad Mekka werden gemaakt.

Chris Riddell, cognitieve psychologie, Universiteit Leiden
Hoe gaan kinderen om met hun eigen emoties en die van anderen? Is dit anders dan bij volwassenen? Welke rol speelt nabootsing (mimicry)? In zijn onderzoek probeert Chris inzichtelijk te maken hoe emoties zich ontwikkelen en welke emotionele signalen belangrijk zijn voor het nemen van sociale beslissingen.

Amir Taha, geschiedenis, Universiteit van Amsterdam
Amir onderzoekt de oorsprong, oorzaken en uitkomsten van de opstand van de Irakezen tegen Saddam Hoessein in 1991. Met deze casestudy wil hij theorieën over politieke mobilisatie verfijnen. Ook wil hij laten zien hoe de gebeurtenissen in Irak het einde van de Koude Oorlog hebben beïnvloed. 

Patrick Tang, radiologie en radiotherapie, Erasmus Medisch Centrum
Welk gebied moet je precies bestralen om een hersentumor te behandelen? Die vraag kan zeer uitdagend zijn, vooral omdat sommige hersentumoren niet volledig zichtbaar zijn op de huidige MRI-beelden. Patrick onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie en nieuwe MRI-technieken ingezet kunnen worden om nauwkeuriger te bestralen en zo de bijwerkingen te beperken.

Manon de Visser, biologie, Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center
Al het leven bestaat dankzij DNA-mutaties. Zo kunnen soorten zich evolutionair aanpassen aan een veranderende omgeving. Maar evolutie is niet altijd in het voordeel van een soort: mutaties kunnen ook schadelijk zijn! Door bizarre afwijkingen in het DNA van salamanders te onderzoeken, probeert Manon evolutie te begrijpen en tegelijkertijd bedreigde en minder aaibare dieren een stem te geven.

Femke Witmans, natuurkunde, Universiteit Twente
Femke onderzoekt veelbelovende bouwstenen voor de quantumcomputer: nanodraden, ongeveer 1000 keer dunner dan een mensenhaar. Quantumcomputers zijn volop in ontwikkeling en beloven een revolutie. In principe kunnen ze problemen oplossen die met huidige computers niet op te lossen zijn, of het duurt duizenden jaren.

Description
Hoe ziet je leven eruit wanneer je een beginnende wetenschapper bent? Voor de tiende maal zijn twaalf talentvolle promovendi geselecteerd om verslag te doen van hun dagelijks werk en leven.
Meta-title
Faces of Science breidt uit: twaalf jonge wetenschappers gaan schrijven en vertellen over hun onderzoek
Meta-description
Hoe ziet je leven eruit wanneer je een beginnende wetenschapper bent? Voor de tiende maal zijn twaalf talentvolle promovendi geselecteerd om verslag te doen van hun dagelijks werk en leven. Ze doen onderzoek naar onderwerpen als: de invloed van het Nederlands bewind op het religieuze leven in Nederlands-Indië, hoe je middelbare scholieren leert om gezond en duurzaam te eten, het gebruik van kunstmatige intelligentie bij bestraling van hersentumoren en wat het DNA van salamanders zegt over de evolutie.
News type
Press release
Icon
faces_02
Domain