/nieuws/mingler-scholarship-2019-voor-experimentele-verbeelding-van-hersenactiviteit
Beeldend kunstenaar Antye Guenther en neurowetenschapper Alexander Sack ontvingen in 2019 het eerste Mingler Scholarschip voor hun project getiteld 'How to imagine complex brain patterns – a speculative manual'
Het project werd gedaan in Alexander Sacks laboratorium aan de Universiteit van Maastricht. In juni 2019 publiceerden Guenther en Sack een handboek en hielden zij een performance.
De jury prees het plan van Guenther en Sack om een nieuwe visuele taal te ontwikkelen, die recht doet aan de complexe realiteit van data uit hersenonderzoek.
Over Antye Guenther en Alexander Sack
Antye Guenther
Antye Guenther onderzoekt sinds haar opleiding aan de Jan van Eyck Academie in 2015/2016 de verbeelding van neurowetenschappelijk onderzoek in de context van neoliberale structuren en ideologieën. Zij studeerde beeldende kunsten en fotografie aan de academies voor beeldende kunsten in Leipzig en Karlsruhe. Verder promoveerde ze in 2006 met een proefschrift in de geneeskunde aan de Technische Universiteit Dresden.
Alexander Sack
Alexander Sack is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Maastricht en alumnus van De Jonge Akademie. Hij onderzoekt met zijn onderzoeksgroep de relatie tussen het menselijk brein en gedrag, perceptie en cognitie. Zijn vooruitstrevende onderzoek naar het combineren van verbeeldingstechnieken en non-invasieve hersenstimulatie resulteren in datasets die ritmische patronen in hersenactiviteit laten zien.
Over het Mingler Scholarship
Het Mingler Scholarship stimuleert samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers, die voortkomen uit het Mingler netwerk. Het Mingler Netwerk is een initiatief waar kunstenaars en wetenschappers contact kunnen leggen om samen te werken. Het = is opgericht door de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.