/nieuws/motiveert-het-supersterrenmodel-vrouwen-om-de-wetenschap-te-verlaten
Hoe bereiken we meer diversiteit in de wetenschap en genderbalans in innovatie en onderzoek? Deze vraag staat centraal tijdens de tweedaagse Gender Summit op 3 en 4 oktober 2019 die de KNAW mede-organiseert. De Jonge Akademie-voorzitter Belle Derks is de keynote-spreker. Wat gaat zij vertellen?
‘Het is geen nieuws dat er ook in de wetenschap verschillende gender gaps zijn. Denk aan de gender loonkloof – mannen krijgen vaak beter betaald dan vrouwen – en de kloof tussen het percentage vrouwelijke en mannelijke hoogleraren. Onderzoek dat we hebben gedaan onder een grote groep wetenschappers in Nederland toont nog een derde kloof: namelijk een verschil in de mate waarin mannelijke en vrouwelijke wetenschappers zich thuis voelen in de wetenschap. Deze kloof wordt veroorzaakt doordat de cultuur in de wetenschap erg masculien is, wat wil zeggen dat eigenschappen die belangrijk zijn voor succes zoals competitief, zelfverzekerd en prestatiegericht zijn, eigenschappen zijn die we vooral met mannen associëren.
Vrouwen hebben minder het gevoel dat ze passen in deze supersterrencultuur. Bovendien wordt in een masculiene cultuur het talent van vrouwen onderschat. Een van de negatieve gevolgen van deze kloof is dat vrouwen de wetenschap in grotere aantallen verlaten dan mannen. In mijn presentatie zal ik laten zien wat de gevolgen van deze psychologische kloof zijn voor met name jonge vrouwelijke wetenschappers en wat we kunnen doen om deze kloof te dichten.’