/nieuws/vici-beurzen-voor-onderzoekers-hubrecht-instituut-en-leden-de-jonge-akademie
Op 29 februari 2024 heeft NWO de Vici-toekenningen bekendgemaakt. In totaal zijn er 35 Vici-beurzen toegekend, onder wie aan twee leden van De Jonge Akademie en aan twee onderzoekers van het Hubrecht Instituut.
Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en wordt de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderd. De wetenschappers doen onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen.
De Jonge Akademie-lid: Tom de Greef
Technische Universiteit Eindhoven
Nieuwe generatie micromaterialen voor uitlezen en manipulatie van data opgeslagen op DNA
DNA is veelbelovend als toekomstig, duurzaam en groen opslagmedium voor archief data. In dit project zullen de onderzoekers slimme micromaterialen en overkoepelende technologieën ontwikkelen die het uitlezen van data opgeslagen op DNA zal verbeteren alsook de manipulatie van de opgeslagen data mogelijk maakt. De ontwikkelde technologie zal een fundamenteel nieuw paradigma in de opslag van DNA-gegevens creëren, gebaseerd op nieuwe conceptuele en experimentele ontwikkelingen die materiaalwetenschap, robotautomatisering, micro-engineering en moleculaire bewerking van DNA integreren.
De Jonge Akademie-lid: Renske Keizer
Erasmus Universiteit Rotterdam
Houdt opvoeding sociale ongelijkheid in stand? Het draait om tijd!
Sociale ongelijkheid tussen kinderen groeit. We weten dat verschillen in opvoedgedrag deze ongelijkheid in stand houden, maar we weten nog heel weinig over waardoor dat komt. In dit project bestuderen onderzoekers hoe vaders en moeders omgaan met onverwachte gebeurtenissen, om zo nieuwe mechanismes te ontdekken die samenhangen met verschillen in hoe mensen de tijd naar hun hand kunnen zetten. Om de onderzoeksvragen te beantwoorden wordt een 100-dagen-dagboekstudie uitgevoerd onder 200 ouders in Rotterdam. Deze gegevens worden gekoppeld aan longitudinale data over de ontwikkeling van hun kinderen, en aangevuld met diepte-interviews.
Over De Jonge Akademie
De Jonge Akademie functioneert zelfstandig binnen de KNAW, met een eigen werkplan en verantwoordelijkheid voor haar activiteiten en standpunten. De Jonge Akademie en de KNAW werken vooral samen op het gebied van inhoud en interdisciplinariteit.
KNAW-instituut Hubrecht Instituut
Jop Kind
Hoe beïnvloedt de vouwing van chromosomen cel identiteit
Elke cel bevat 2 meter DNA dat sterk verpakt moet worden om te passen in de piepkleine kern van elke cel. Deze pakking is uniek in elke cel en voor het ontstaan van nieuwe eigenschappen moeten steeds andere stukjes DNA worden uitgepakt om afgelezen te worden. Met dit voorstel bestuderen we hoe dit dynamische proces gecoördineerd wordt door gebruik te maken van nieuwe sensitieve methoden om deze stappen in individuele cellen te meten. Deze kennis is essentieel om te begrijpen hoe cellen functioneren tijdens de ontwikkeling en hoe ongewenste eigenschappen ontstaan bij kanker.
Puck Knipscheer
Het oplossen van gevaarlijke DNA structuren
Het grootste deel van het genetisch materiaal in een cel is gevouwen in een nette dubbele helix, precies zoals Watson en Crick hebben laten zien. Soms kan het DNA zichzelf echter op een aparte manier opvouwen en dit kan gevaarlijk zijn. Dit onderzoek legt nieuwe mechanismen bloot die aparte DNA structuren ontvouwen en zo het genetisch materiaal stabiel houden.
NWO-Talentprogramma
De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegewezen, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. ZonMw voert het NWO Talentprogramma uit voor het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen.