/publicaties/gondalezing-2022-door-upinder-singh
Op 10 juni 2022 sprak Upinder Singh de 28e Gondalezing uit. Deze jaarlijkse lezing wordt georganiseerd door de stichting J. Gonda Fonds, die wetenschappelijk onderzoek naar het Sanskriet, andere klassieke Indische talen, Indische letterkunde en cultuurgeschiedenis ondersteunt.
Inscribing power on the realm: koninklijke ideologie en religieuze politiek in India, ca. 200 v.Chr. - 300 n.Chr.
Upinder Singh, hoogleraar geschiedenis, Ashoka University, Sonepat, India, betoogt dat de grondvorm van de oude Indiase politieke ideologie en religieuze politiek in de periode tussen circa 200 v.Chr. en 300 n.Chr. is ontstaan door een continu dialogisch proces, dat terug te zien is in de wijze waarop koningen hun machtsstempel op hun rijk hebben gedrukt. Zij gaat uit van epigrafisch materiaal en concentreert zich daarbij op drie thema's.
Het eerste thema is religie, ideologie en historisch geheugen in de Hathigumpha-inscriptie van Khāravela in Oost-India. Het tweede is het verschijnen van het Purāṇische brahmaanse koningschap in inscripties van de Sātavāhana's en westelijke Kṣatrapa's in het westen van de Dekan. En het derde is in hoeverre periodes van godsdienstvervolging hebben geleid tot breuken in het algemene patroon van algehele koninklijke patronage.
In haar analyse reconstrueert zij de actie-, reactie- en invloedslijnen die het epigrafische proces hebben vormgegeven en gaat zij in op de complexe relatie tussen de geschiedenis van politieke ideeën en praktijk. Verder kunnen de veranderingen in het religieuze landschap tussen de post-Maurya- en de Gupta-Vākāṭaka-periode – van de dominantie van opkomende boeddhistische centra naar een innige monarchale omarming van de Brāhmaṇas, het Vaiṣṇavisme en het Śaivisme – alleen begrepen worden door verder te kijken dan dat wat direct zichtbaar is in epigrafische en archeologische bronnen.
Upinder Singh
Upinder Singh houdt zich bezig met diverse aspecten van de oude Indiase geschiedenis en archeologie, de geschiedenis van ideeën en de interactie tussen India en de rest van de wereld. Zij is de auteur van Kings, Brāhmaṇas, and Temples in Orissa: An Epigraphic Study (AD 300–1147) (1994), Ancient Delhi (1999), The Discovery of Ancient India: Early Archaeologists and the Beginnings of Archaeology (2004), A History of Ancient and Early Medieval India: From the Stone Age to the Twelfth Century (2008), The Idea of Ancient India: Essays on Religion, Politics, and Archaeology (2016), en Political Violence in Ancient India (2017). Ze is ook de redacteur van Delhi: Ancient History (2006), Rethinking Early Medieval India (2011); en mede-redacteur van Ancient India: New Research (2009), Asian Encounters: Exploring Connected Histories (2014), en Buddhism in Asia: Revival and Reinvention (2019). Haar meest recente boeken, gepubliceerd in 2021, zijn The World of India's First Archaeologist: Letters from Alexander Cunningham to J.D.M. Beglar en Ancient India: Culture of Contradictions.
Over de Stichting J. Gonda Fonds
De Stichting J. Gonda Fonds ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar het Sanskriet, andere klassieke Indische talen, Indische letterkunde en cultuurgeschiedenis. Het vermogen van de Stichting is gevormd uit de nalatenschap van de indoloog Jan Gonda, in leven lid van de KNAW. De Stichting financiert sinds 1992 onder meer projecten, fellowships en publicaties van wetenschappelijke geschriften en heruitgaven van bestaande werken. Daarnaast organiseert zij jaarlijks de Gonda Lecture, die tevens wordt gepubliceerd.